ALPARSLAN TÜRKEŞ’İN YAKTIĞI ATEŞ

05 Mayıs 2015 16:24 Gazi KARABULUT
Okunma
7669
ALPARSLAN TÜRKEŞİN YAKTIĞI ATEŞ


Türk tarihine yön veren unsurlardan biri de Türk destanlarıdır. Her destan bir varoluşu, her destan bir dirilişi, her destan bir mukaddes hedefi anlatır.
 İşte Türkiye Cumhuriyeti de bir destana şahitlik etmiş ve her ne kadar o hayattayken kıymetiharbiyesi anlaşılmamış olsa da 7 Nisan’da koca bir dünya anlamıştı ki omuzlarda milyonlar tarafından taşınan, yaşayan bir efsanenin son yolculuğuydu.
Alpaslan Türkeş bir ülküdür.  Türk’ün tarihî misyonunu hatırlatan, yeniden diriliş davasına mimarlık yapan, ümitsizliği ümit hâline getiren ebediyen yaşanacak bir ülkü. 
O, Allah’ın Türk milletine bir ihsanıdır. Çünkü onunla hatırladı Türk milleti asli cevherini, onunla dirilişe geçti birlik ruhu…
O yaktı “esir Türklere hürriyet” ateşini ve tutuşturdu Turan meşalesini yeniden, bir daha, engellenmez bir coşkuyla… İslam âlemi, nizamıâlem anlayışını onunla bir daha hissetti yüreğinde…
Onu birkaç cümleyle anlatmak mümkün değil.

 Ama Alpaslan Türkeş ülküsünün nasıl engellenemez bir volkana dönüştüğünü zannederim şu olay gayet iyi izah ediyor:
Fransa’da bir teşkilatlanmaya gitmek isteyen Türkler, gerekli prosedürü hazırladıktan sonra yetkili Fransız makamına müracaat ederler. Bütün evrakları inceleyen yetkili bu federasyonun Türkiye’deki Türkeş ile bir alakasının olup olmadığını sorarlar. Başvuruyu yapanlar herhangi bir engele takılmamak için Türkiye ile bir alakasının olmadığını buradaki Türkler ile ilgili bir sivil toplum örgütü olduklarını söyleyince şöyle bir söz ile karşılaşırlar:
“Aman iyi. Sakın Türkeş’le bir irtibatınız olmasın. Çünkü onun kafasındaki dünya Osmanlıdan da büyük!”
Zannederim Başbuğ ile ilgili söylenecek başka söz kalmıyor bu itirafın ardından. Ama bizlere düşen “Hepiniz birer Türk bayrağısınız. Bayrağı lekelemeyin, kirletmeyin, yere düşürmeyin.” diyen Başbuğ’umuza layık olmaktır. Bize düşen, tarihin kaydettiği bu önemli nota doğru şerhler eklemektir. Bize düşen, onun dili ile “Ülkü, insanın kalbini aydınlatan bir ışıktır. Ülkü, insanlara yönünü tayin etmesini sağlayan bir kılavuzdur. Ülküsüz insan çamurdan bir varlık gibidir.” anlayışı ile ışık olmaktır. İşte o ışığın vefat anını, satırların arasına sığdırabileceğimiz sırlarla belki de şöyle dile getirebiliriz:

Soğuk bir Nisan akşamıydı. Yaşının üstünde bir dinçlikle, Ankara’da bir otelin önünde kendini bekleyen arabaya binen adam, arka koltuğa oturdu. Nisan ayı olmasına rağmen Ankara sokaklarında hafif kar serpiştiriyordu. Yaşlı adam terlediğini hissetti ve şoföre kaloriferleri kapatmasını söyledi. Kravatını gevşetirken gözleri Ankara’nın karanlık sokaklarına dalmıştı. Ama göğsünün ortasına yerleşen ağrı nefes almasını da zorlaştırmıştı. Şoföre bir kez daha seslendi: “Evladım, kendimi iyi hissetmiyorum.” Durumu anlayan şoför ani bir manevra ile Çankaya Hastanesine yöneldi. O sırada yaşlı adamın gözü düşen kar tanelerine takılmıştı. O kar taneleri sanki kanat takmış bir güvercin gibi ihtiyar adama seslendi: “Vakit tamam. Haydi, gerçek vuslata…” İhtiyar tebessüm etti:

    Ölüm güzel şey budur perde ardından haber

Hiç güzel olmasa ölür müydü Peygamber.
 
dercesine…

Asırlık bir çınar… Tarihe iz bırakırken geleceğe de umutlar emanet ediyordu veda ederken fâni âleme. Ama dışarıda yağan kara inat marşlar söylüyordu gözü yaşlı yiğitler:
 
Bozkurtların Başbuğları kükreyince Söğüt’te.

Soluk yapraklar uçuşur, dökülür bir nefeste
Kanımızdır, canımızdır her şeyimiz bu vatan.
Bastığın yerleri tanı, altında Türk'tür yatan.
Haydi yiğit haydi yiğit haydi yeni akına.
Ülkümüzün, ülkümüzün cihan varsın farkına.
diye,
 
 Tarih 4 Nisan 1997
Günlerden Cuma
Saat 23.15
 
Resmî kayıtlar ölüm tarihini böyle geçti evraklara.

Ama 8 Nisan günü Beşevler’deki sade mezarına doğumu 1917 yazarken ölümü boş bırakılacaktı. Çünkü, 


Ölen hayvan imiş
Âşıklar ölmez
 
diyordu koca Yunus.

İşte bizler de o vatan aşığının ölümsüz fikirlerini bir miras olarak yaşayıp yaşatacağız.
Son yaşananları değerlendirirken de onun mazi ati çizgisindeki İLİM-İMAN-AHLAK-ÜLKÜ anlayışı ile aşacağız.

Ümitsizlik asla şiar olamaz. Şüphesiz ki iç muhasebe yapılacaktır. Dün bugün çizgisindeki terbiyemiz doğrultusunda alınacak dersler ve tedbirler değerlendirilecektir.

Ne diyordu?


“Sizlere kolay bir başarı, vadetmiyorum. Kısa zamanda bir iktidar umanlar bizimle yola çıkmasınlar. Yolumuz uzun ve çetindir. Bu yolda karşınıza menfaat teklifleri, tehditler ve daha bir yığın engel çıkacaktır. Bu çetin yolda dayanabilecekler, bizimle gelsinler. Cesur olanlar, kuvvetli olanlar, gerçekten inananlar kafilemize katılsınlar.”