-Taksim Taksim olalı; BM bunu hep yapıyor!

20 Şubat 2023 10:52 Züleyha KARAMAN
Okunma
725
-Taksim Taksim olalı; BM bunu hep yapıyor!

-Taksim Taksim olalı; BMbunu hep yapıyor!

(Züleyha Karaman)

 

Kıbrıs’ta görevli BirleşmişMilletler (BM) Barış Gücü (UNFICYP), Lefkoşa’da Kıbrıs Türk gençlerininantreman sahası olarak kullandığı ve kısa süre önce Türkiye tarafından yenilenenspor sahasını işgal etti.

Lefkoşa’da ara bölge üzerindebulunan ve Çetinkaya Türk Spor Kulübüne (TSK) ait Taksim Sahası’na giriş, BMBarış Gücü askerinin, tarihî surlardan sahaya inilen yere beton moloz döküp,dikenli tel çekmesi ile engellendi.

KKTC makamları BM’ye serttepki göstererek, BM’nin yanlıştan bir an önce dönmesini ve Kıbrıs Türklerininhakkına saygı göstermesini istedi.

Tarihî ve kültürel boyutuolan Taksim Sahası’nın Kıbrıs Türk gençliğinin antrenman sahasıolarak kullanması için yeniden düzenlenmesi Rumları rahatsız ediyordu ve buyönde BM’ye baskı yapıyordu. Rum tarafını memnun etmeyi amaçlayan BM, hoyratçabir tavırla, Taksim Sahası’na girişi kapatarak, antrenman yapılmasına engeloldu.

BM, Taksim Sahası’nı ilk kezkapatmıyor!

Kıbrıs Türklerinin sporyapmasını ilk kez engellemiyor!

Nasıl mı?

Tarihi unutursak, tekrartekrar tekrarını yaşarız…

*

Taksim Sahası’nın önemi

Kıbrıs Türklerinin tarihindeönemli bire sahip Taksim Sahası, Lefkoşa’da Zahra (Mula) ile Yiğitler (KaytazAğa) burçları arasında bulunan ve Osmanlı Dönemi’nde cirit oyunları içinkullanılan, bu nedenle Cirit Hisarı olarak da adlandırılan alanda, ara bölgeiçerisinde bulunuyor.

Rumların, Aralık 1963’deKıbrıs Türklerine başlattığı silahlı saldırılar sonrasında Türk ve Rum tarafıarasında çizilen “Yeşil Hat” üzerinde kalan Taksim Sahası, Rum saldırılarınedeniyle uzun yıllar kullanılamadı. Haziran 1968’de Kıbrıs müzakereleribaşlayınca, Taksim Sahası, Kıbrıs Türk spor kulüplerinin antrenman sahası oldu.

Taksim Sahası, yıllardırKıbrıs Türk halkının kültürel amaçlı ve gençlerin sportif faaliyetlerine evsahipliği yaptı.

1974 öncesi ve sonrasındaÇetinkaya Türk Spor Kulübü tarafından kullanılan saha, Ocak 1930 yılındakurulan ve Kıbrıs Futbol Federasyonu (KOP) kurucularından biri olan ÇetinkayaTürk Spor Kulübü’nün Rumlar tarafından KOP liginden dışlanması ile birlikte,“Taksim Sahası” adıyla kullanılmaya başlandı. Çetinkaya, 1974 Kıbrıs BarışHarekâtı’na kadar bütün spor müsabakalarını bu sahada gerçekleştirdi.

 

Kıbrıs Türkleriborçlanarak harabe haldeki sahayı yeniliyor, BM kapatıyor

1970’lerde, KıbrısTürk gençlerinin sportif faaliyetlerini sürdürmesi yönünde büyük ihtiyaçhissedilince, Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu 1971’de bankalardan borç alarak,büyük uğraşlarla harabe halindeki Taksim Sahası’nı yeniler. 

Birleşmiş Milletler, çeşitlibahanelerle, sahanın yenilenmesinin hemen ardından, 24 Ekim1971’de, günümüzdeolduğu gibi, hiç kimseye haber vermeden ansızın sahayı kapatır. BM askerleri,24 Ekim 1971 gününün sabahında sahaya girerek, “BM kontrolündedir, Girilmez.Yasaktır” yazılı tabela asar.

BM’nin tavrını tepki gösterenKıbrıs Türk tarafı, BM’ye, yaptığı hatayı bir an önce düzelmesi ve Türktarafına yardımcı olması çağrısı yapar. Süreç uzayıp gider.

Taksim Sahası, Barış Harekâtısonrasında sahanın ara bölgede kalması nedeniyle 1988 yılına kadarkullanılmadı. Sonrasında ise BM Barış Gücü’nden izin alınarak antrenman sahasıolarak kullanıldı.

 

25 Ekim 1971 tarihliHalkın Sesi Gazetesi, gelişmeyi ön sayfadan böyle aktarıyor.

 

“Dostluk konseri”ne evsahipliği yaptı

Tarihi Taksim Sahası, 1997yılında Burak Kut ile Yunanistan’dan Şarkıcı Sakis Ruvas’ın “dostluk konseri”nede ev sahipliği yaptı.

BM himayelerinde, Ahmet Santarafından organize edilen ve Mavi Jean’ın sponsorluğunda düzenlenen konser, 19Mayıs 1997’de Taksim Sahası’nda gerçekleşti. Konsere, iki taraftan tepkiler deolmuştu.

Taksim Sahası, 2014 yılında,KKTC ve Güney Kıbrıs Rum yönetimi bağlantılı olarak düzenlenen Avrupa RalliŞampiyonası (ERC) Lefkoşa seyirci etabının parkuru olarak kullanılmak üzeredüzenlendi ve saha 2014 yılından itibaren kullanılamadı.

 

Taksim Sahası, Kıbrıs Türkgençliğine yeniden kazandırıldı

KKTC Dışişleri Bakanlığı’nıngirişimleriyle, BM Barış Gücü, Taksim Sahası’nın tekrar Çetinkaya SporKulübü’nün kullanımına verilmesini Ekim 2022’de kabul etti.

Bu gelişmeye Rumlar tepkigösterdi ve karardan vazgeçilmesi için BM’ye baskısını artırdı.

Taksim Sahası’nınkullanımının yeniden Çetinkaya TSK’ya verilmesinin ardından hızlı bir şekildesahasının yapım ve onarımına başlandı.

Yapım ve onarımçalışmalarını, KKTC’deki spor tesislerinin etüt-proje, yapım, bakım ve onarımişlerinin gerçekleştirilmesi konularında destek olan Türkiye CumhuriyetiGençlik ve Spor Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü (YİGM) yürüttü.

Uzun yıllar spor faaliyetleriaçısından kullanılamaz durumda olan Taksim Sahası’nı, 52x98m ölçülerinde, FİFAQUALİTY belgeli, etrafı tel örgü ile çevrili sentetik yüzeyli bir sahayadönüştüren çalışma yaklaşık iki aylık sürede tamamlandı.

 

 

Taksim Sahası’nın yapımaşaması (11 Aralık 2022)

Taksim Sahası’nınyenilenmesi, Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC arasında imzalanan “Gençlik ve SporAlanında İş Birliği Protokolü” ve “2022 Yılı İktisadi ve Mali İş BirliğiAnlaşması” kapsamında Türkiye Cumhuriyeti’nin finansman desteğiyle yapıldı.

 Kıbrıs Türk gençlerinin en iyi imkânlarlafaydalanabilecekleri ve sportif ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir alanadönüştürün Taksim Sahası, 12 Ocak 2023’de sembolik olarak açıldı.

Gençlik ve Spor BakanıMehmet Muharrem Kasapoğlu, 12 Ocak 2023’de yapımı tamamlanan Taksim Sahası’nıinceledi.

 

Kasapoğlu: “Alanda, futbol sahasından sonra tenis,basketbol ve diğer spora hizmet verecek düzenlemeler de yapılacak”

KKTC Başbakanı Ünal Üstel ileGençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, yenilenen Taksim Sahası’nda12 Ocak’ta incelemelerde bulundu. Kasapoğlu, inceleme sırasında, Çetinkaya TürkSpor Kulübü Taksim Sahası’nın ilk etabının yeniden düzenlenip gençlerinhizmetine sunulduğunu, alanda, futbol sahasından sonra tenis, basketbol vediğer spora hizmet verecek düzenlemelerin de yapılacağını söyledi. Kasapoğlu,Taksim Sahası’nın, Kıbrıs Türk halkı için yıllarca önemli misyon üstlendiğinevurgu yaptı.

Kasapoğlu, KKTC’nin başta ekonomi olmak üzere heralanda kendi ayakları üzerinde durması için desteğin artırılacağınıvurgulayarak, KKTC’nin tanınması ve uluslararası alanda hak ettiği yeri almasıiçin altyapı yanında sporda da desteğin devam edeceğini kaydetti.

BM sahayı işgal ediyor

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet MuharremKasapoğlu’nun, yenilenen Taksim Sahası’nda diğer spor dallarına hizmet verecekdüzenlemeler de yapılacağını açıklamasının hemen ardından, Kıbrıs’ta göreve başladığı 4 Mart1964’ten bu yana Rumlar adına Kıbrıs Türklerine yönelik âdeta bir “saldırıgücüne” dönüşen,Kıbrıs’ta Rumların başlattığı çatışmaları durduramayıp, Türklerin cesetlerinitoplayan mezarcı duruma gelen BM Barış Gücü, Taksim Sahası’nın yenilenmesini engellemeyeçalışan Rum tarafını memnun etmeye yönelik insanlık ayıbı hareketini yaptı.

BM, tıpkı, 1971’de olduğu gibi kimseye haber vermeden,17 Ocak 2023’de, sentetik çim zeminle yenilenen Taksim Sahası’nın girişinebeton moloz döktü. BM askerleri, tarihi surlardan sahaya inilen merdivenlerinçıkış noktasını beton molozlarıyla kapattı, sahaya girişi engellemek için betonmolozların yanındaki bölgeyi dikenli tel örgülerle kapattı.

 

BM askerleri, iş makinalarıyla tarihi surlara beton molozdöktü, dikenli tel çekti; tarihi Lefkoşa surlarına da zarar verdi.

 

BM, kültür mirası tarihi surlara zarar verdi

BM Barış Gücü askerleri, Kıbrıs Türk sporcularınTaksim Sahası’na girişini, surlara beton moloz dökerek engellerken, tarihisurlara da zarar verdi.

KKTC Eski Eserler Dairesi, bu duruma tepki göstererek,BM Barış Gücü’nün Taksim Sahası’nda tarihi surlar üzerindeki merdivenlereyerleştirdiği demir tel örgü ve demir çitlerin surlara zarar verdiğini,yerleştirilen tüm yapıların bir an önce kaldırılmasını istedi.

 

Halkın Sesi Gazetesi’nin 19 Ocak 2023 tarihlihaberinin başlığı ile 25 Ekim 1971 tarihli haberinin başlığı büyük benzerlikgösteriyor. Zira iki haberin içeriği de aynı.

BM, o gün de bugün de Kıbrıs Türk halkına ayrımcıdavranıyor, Kıbrıs Türk gençlerinin spor hakkını gasp, sahayı da işgal ediyor.

BM, 20 Ocak günü, tarihi surların merdivenlerinedöktüğü beton moloz bariyerleri kaldırarak, dikenli tellerle kapadı vesurlardan Taksim Sahası’na inen merdivenlerin önüne tel çekti.

 

 

Ayrımcı, iki yüzlü BM

Bu arada, son günlerde Halkın Sesi gazetesinde, BMBarış Gücü’nün ara bölgeyi Rumlara ihlal ettirdiği haberleri dikkat çekiyor.BM, Lefkoşa’da Çağlayan Sahası’nı (Gymnasium Sahası) sportif maksatlı, YiğitlerBurcu’nda Baf Kapısı mevkiinde bulunan ara bölgeyi de Rumlara park alanı olarakkullandırıyor. Türk tarafının uyarılarına rağmen BM’nin bölgedeki Rum yanlısıuygulaması devam ediyor.

Kıbrıs’ta göreve başladığı 1964’ten bu yana, Rum yanlısı tavrı ve Kıbrıs’taki varlığı sorgulanan,kriz çözmeyen yanlı tutumuyla kriz çıkaran BM Barış Gücü, Kıbrıs Türklerininhakkını yok sayarak Taksim Sahası’nı işgal etmiştir.

Tüm bu yaşanılanlara bakıldığında, “ihtilaflı taraflararasında güven artırıcı önlemler alınması” da görev tanımında bulunan BM,Kıbrıs Türklerini hedef alan bir insanlık ayıbına daha taraf olmuştur. BM, dahafazla insanlık ayıbına taraf olmamalı ve bir an önce Taksim Sahası’ndan eliniçekmelidir.

*