SUNUŞ

27 Temmuz 2016 12:12 Prof. Dr.E. Semih YALÇIN
Okunma
2607
SUNUŞ

 
 
Sevgili okurlar,
Yine hem muhteva hem de konu bakımından ilginç ve doyurucu yazılarla dolu bir sayıyla huzurlarınızdayız.
Devletin bu sayısında, bundan 46 yıl önce Haziran ayının 8’inde şehit verdiğimiz Yusuf İmamoğlu’nu ve onun şahsında bütün Ülkücü şehitleri anmak üzere Murat Kurşunoğlu’nun kaleme aldığı bir yazı yer alıyor. O günleri yaşayıp hâlen hayatta olanlar, bu yazıyı okurken biraz hüzün biraz hasret duyacaklar. Belki de birkaç damla yaş süzülecek göz pınarlarından…
Yusuf İmamoğlu, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü son sınıfındaydı. Mezun olacak, öğretmenliğe başlayacaktı. 8 Haziran 1970 günü fakültede komünist kurşunların hedefi oldu ve şehadet şerbetini içti.
Kavgamızın en eski yayın organlarından biri olan Devlet, o zaman daha büyük boyutlarda ve haftalık gazete olarak çıkıyordu. Sesi çok gür ve güçlü, etkisi büyüktü. Türk milliyetçileri; okullarda, sokaklarda, mahallelerde ve iş yerlerinde komünizme karşı çetin bir mücadele verirken Devlet de kendi kulvarında bu şanlı mücadeleye karınca kararınca katkıda bulunuyordu.
Devlet’in 15 Haziran 1970 tarihli nüshasının ilk sayfasında, Yusuf İmamoğlu’nun resmi ve “Rektörler, Dekanlar, Prof.lar! Suçlu sizsiniz!” başlığı yer alıyordu…
Yusuf İmamoğlu’nun yürek dağlayan şehadet hikâyesinin ayrıntılarını Murat Kurşunoğlu imzalı yazıda bulacaksınız.
Bu sayıda Merhum Osman Yüksel Serdengeçti’yle Prof. Dr. Selda Kaya Kılıç ve Prof. Dr. İbrahim Arslanoğlu’nun imzasını taşıyan yazılar, bir önceki Devlet’te yer alan makalelerin devamı…
Selim Yıldız da makalesinde, Süleyman Askerî Bey’in Teşkilat-ı Mahsusa içinde icra ettiği işlev üzerinde duruyor. Bu arada Mustafa Kemal Atatürk’ten Enver Paşa’ya, Kuşçubaşı Eşref’ten Mehmet Akif’e kadar yolu Teşkilat-ı Mahsusa’dan geçen kahramanların Osmanlı Devleti’ni dağılmaktan kurtarmak için verdikleri mücadeleyi anlatıyor.
Prof. Dr. Zekeriya kitapçı da Malazgirt ve Başkomutanlık Meydan Muharebelerini mukayese ettiği yazısında, iki büyük savaşın Türk tarihi açısından doğurduğu sonuçları ortaya koyuyor.
Doç. Dr. İhsan Sabri Balkaya, Ali Fethi Okyar’ın Trablusgarp ve Balkan Savaşlarında aldığı görevler ve oynadığı rolü ele alıyor. Ali Fethi Okyar’ın da Teşkilat-ı Mahsusa üyesi olduğu düşünülürse; Balkaya ile Yıldız’ın yazılarının, içerik açısından birbirini tamamladığı görülür.
Prof. Dr. Temel Çalık’ın modern sosyal hayatta yitirilen ahlaki değerler hakkında Araştırma Görevlisi Emre Er’le birlikte hazırladığı ilginç tahlil yazısında, “ahlaksız” ahlak” üzerinde duruluyor.
Prof. Dr. Celalettin Yavuz da makalesinde, Türkiye’nin Katar’da askerî üs kurma girişimi ve nedenlerini değerlendiriyor.
“Osmanlı'da Kürt Kadını” adlı kitabın anatomisini çıkaran Aybars Fırat ise eserin kim tarafından ve niçin yazıldığını, hangi amaca hizmet ettiğini gözler önüne seriyor. Fırat, devletin bilerek veya bilmeyerek destek verdiği bu “muzır” çalışma konusunda Kültür ve Turizm Bakanını uyarıyor.
Gelecek sayıda buluşmak dileğiyle…