EDİTÖRDEN

21 Mart 2018 11:46 Prof. Dr.E. Semih YALÇIN
Okunma
1147

EDİTÖRDEN

 

            Türkler devlet anlayışının Türk milletinin tarihi kadar eski ve köklü olduğu bugün için tartışılmaz bir gerçektir. Bilinen Türk tarihi Hun İmparatorluğu’n dan Türkiye Cumhuriyeti’ne bir bütünlük ve devamlılık gösterir. Merhum Prof. Mehmet Fuat Köprülü’nün ortaya attığı ve eserleriyle de ispatladığı bu tarih görüşü, onun öğrencileri tarafından da benimsenmiş ve araştırmalarla kamuoyumuza mal edilmiştir. Buna göre, yıkılan bir Türk devleti yerine kurulan devlet; kurumlar ve kültür bakımından öncekinin devamıdır. Değişen sadece hanedandandır. Millet aynı millettir, Türk milletidir.

            Tabii olarak, bu devamlılık içinde Türk devlet anlayışı da bu günlere ulaşmıştır. Göktürk Kitabeleri’nde esaslarını gördüğümüz Türk devlet anlayışı, Kutadgu Bilig ve benzeri “siyasetname” ve “nasihatname” türünden eserlerle nesilden nesile aktarılmıştır.Devletimizi kuran Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Nutuk’una baktığımızda Bilge Kağan ile aynı devlet felsefesine sahip olduğunu görüyoruz.

            Devlet Dergisi olarak uzun bir süreden beri bu tarihî Türk devlet anlayışının esaslarını içeren araştırmalar yayımlıyoruz. Bütün değerlerimizin âdeta erozyona uğratıldığı, tahrip edildiği günümüz Türkiye’sinde, hem siyasetimizin hem de bürokrasimizin tarihî Türk devlet anlayışı ve Türk tarihinin yönetim felsefesiile yeniden buluşturulması gerekmektedir.Türk yönetim anlayışının çağdaş değerlerini, köklerinden hareketle yeniden üretmek ve inşa etmek zorundayız.

            Bu sayımızda yeralan Prof. Dr. Nevin Güngör Ergan’ın ve Dr. A. Cüneyt Küsmez’in araştırmaları farklı yönleriyle Türk devlet anlayışını işlemektedir.

            Uzun süredir ülkemizin gündemini meşgul eden müftülere medeni nikâh kıyma yetkisi tanıyan kanunun dinî, tarihî ve hukuki boyutlarına bir büyüteç tutuyoruz. Prof. Dr.Abdurrahman Küçük Hoca’mızın araştırması bu bakımdan önem taşımaktadır. Osmanlı Devleti’nde evlenme ve boşanma işlerinin nasıl olduğunun da toplumumuzda bugün yeterince bilinmediğini tespit ediyoruz. Her konudaki bilgisizliğin bu konudada bütün hızıyla bazı kesimleri etkisi altına aldığı görülüyor. Bu noktada Atatürk’ün 1923 yılında Latife Hanım ile yaptığı evlilik belgelerini yayımlıyoruz. Dr. Ali Güler’in araştırması bizlere bir ışık tutmaktadır.

            Özen Topçu, Prof.Dr. Gaffar Çakmaklı Mehdiyev, Dr. Mehmet Tütüncü, Prof. Dr. Ulvi Keser, Prof.Dr. Temel Çalık, Doç. Dr. Ferudun Sezgin ve Şerafettin Güç’ün değişik konulardaki araştırmaları, K. Çarboğa ile İ. Büyükerol’un şiirleri huzurunuzdadır.

94. yılını idrak ettiğimiz Cumhuriyet Bayramınızı kutluyor, güzel günlerde okumanızı temenni ediyorum. Esen kalınız.

 

 

Prof. Dr. E.Semih YALÇIN